werken met tekeningen
In de praktijk van de mensbegeleiding is taal vaak het belangrijkste communicatiemiddel. De begeleider werkt, binnen de veilige grenzen van zijn professionaliteit, met wat de client via taal, via woorden, soms via intonatie, of lichaamstaal, inbrengt in de ontmoeting.
Taal is een fantastisch en rijk medium. Maar niet alles kan met woorden worden gezegd. Mensen dragen een innerlijke beeldenwereld bij zich, die groter en rijker is dan taal kan bevatten of omschrijven. De Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung was eigenlijk de eerste die deze beeldenwereld betrok bij het werken met zijn clienten.
Deze training is een eerste, praktische introductie tot het werken met tekeningen bij het begeleiden van mensen. Tekeningen kunnen een andere, heel rijke, ingang zijn tot wat eigenlijk verteld en benoemd wil worden binnen de begeleiding. Niet zelden kan via het min of meer bewuste verbale gesprek niet geuit worden, zowel bewust als onbewust niet.
Tijdens de eerste drie bijeenkomsten tekenen deelnemers zelf. Ze leren – binnen de groep – om elkaars tekeningen waar te nemen en naar aanleiding daarvan zinvolle vragen te stellen.
Tijdens de laatste twee bijeenkomsten brengen deelnemers tekeningen mee van cliënten. Die bijeenkomsten hebben de aard van een gezamenlijke supervisie.
Aan de hand van de leerervaringen van de deelnemers komen tijdens de opleidingsdagen steeds aspecten van de onderliggende theorie aan bod. De wijze waarop gewerkt wordt met de tekeningen is gebaseerd op de concepten en inzichten van de analytische psychologie, waarvan de psychiater C.G. Jung de grondlegger is. In Nederland is de belangrijkste specialist in het analytisch werken met tekeningen analytica Inger van Lamoen-Dommisse. Haar boek en het boek van Greg Firth vormen de theoretische basis waarop deze training is gebaseerd.
Je maakt met deze training een begin met het professioneel werken met tekeningen.
Je leert onder andere – ook in de praktijk – antwoorden te vinden op de volgende vragen.
- Hoe kijk je naar een tekening?
- Waar let je zoal op?
- Wat vraagt het werken met tekeningen van jouw attitude?
- Hoe kun je met jouw client in gesprek over een tekening?
- Hoe geef je een veilige werkrelatie met jouw client vorm?
De training beoogt om deelnemers te introduceren in het betrekken van tekeningen bij de begeleiding van mensen op een manier die verantwoord, veilig en betekenisgevend is. Daarnaast heeft de training tot doel om deelnemers zelf te laten ervaren wat de rol van beelden en van symboliek is binnen de analytische psychologie van C.G. Jung.
Bij deze training horen 2 studieboeken. Deelnemers worden aangeraden om van beide boeken in elk geval het eerste hoofdstuk te lezen voorafgaand aan de eerste bijeenkomst. De litartuur kan worden aangeschaft via het winkeltje op onze website.
Lamoen-Dommisse, Inger van: Prentenboek van de Geest. Leeuwarden, 2011.
Firth, Gregg M.: Tekeningen, beeldtaal van het onbewuste. Rotterdam, 1991.
Voor iedereen die een eerste stap wil maken in het betrekken van tekeningen bij het begeleiden van clienten: coaches, psychologen, huisartsen, psychoanalytici.
Kennis en begrip van basisbegrippen uit de analytische psychologie (persona, ego, zelf, schaduw, individuatie) worden aanwezig verondersteld (zie ook hieronder bij toelating). Ook wordt verwacht dat professionele gespreksvaardigheden – ten minste op foundation niveau – op niveau zijn.
De kosten voor deelname, exclusief de te lezen literatuur, bedragen € 1250,- exclusief BTW. Hierbij zijn koffie, thee, lunch, arrangementskosten en leermaterialen inbegrepen.
Kennis en begrip van basisbegrippen uit de analytische psychologie (persona, ego, zelf, schaduw, individuatie) worden aanwezig verondersteld. Bij inschrijving wordt de deelnemer gevraagd om aan te geven hoe hij/zij deze kennis heeft verworven. Deelnemers zonder deze kennis kunnen parallel aan, of voorafgaand aan deze training Analytische Psychologie Fundering 1 volgen. De gespreksvaardigheden worden verondersteld ten minste op het niveau foundation te zijn, vergelijkbaar met Leergang Professioneel Coachen.
Voor de opleiding tot Analytisch Coach wordt accreditatie aangevraagd bij EMCC/Nobco. Deze training over het werken met tekeningen is onderdeel van die opleiding tot Analytisch Coach, maar kan ook los van dat programma gevolgd worden.
De training wordt afgesloten met een bewijs van deelname. Er vindt geen eindtoetsing plaats. De training is een verplicht onderdeel van de opleiding tot Analytisch Coach. Deze laatste opleiding kent eindcriteria. Wanneer daaraan is voldaan wordt hiervoor een certificaat verkregen.
Het betreft in totaal 15 contacturen. Het lezen van literatuur vraagt vermoedelijk 24-32 uur. Daarnaast wordt verwacht dat ten minste 4 keer geoefend wordt met eigen cliënten, in totaal 10 uur, inclusief verslaglegging. Totaal dus ten minste 49 uur.
Docent is Margreet Rierink.
Je kunt je voor dit programma aanmelden via deze website. Als jouw aanmelding door ons is geaccepteerd via een persoonlijke mail, ben je zeker van een plek. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je je bij aanmelding verplicht tot het betalen van het complete deelname bedrag, ook wanneer je halverwege uitvalt. Wij kunnen jouw plek namelijk niet meer laten innemen.