september - de maand van de overgang

De overgang van de maand augustus naar de maand september kent meerdere dimensies. De vrijheden van de zomer moeten weer plaats maken voor de regelmaat en de discipline van de scholen die weer beginnen en van de organisaties die het tempo weer opschroeven nu de meeste medewerkers van vakantie zijn teruggekeerd.

Het leven verplaatst zich langzaam van buiten naar binnen. De liederlijkheid en de uitspattingen van de zomer maken plaats voor rust, orde en regelmaat. Dionysus moet langzaam aan plaats maken in de tempel voor Apollo. *) .

De energie van deze periode is de energie van het element aarde: structuur, ordening, logica **) die volgt op het vuur van de Leeuw in de maand juli. Het nu regerende teken van de dierenriem is de Maagd – in verschijning een vrouwelijk archetype, maar een dame met behoorlijk wat mannelijke energie. De maagd – denk ook maar aan de maagdelijke Griekse Godinnen Athene en Artemis – (zie masterclass Goden & Godinnen) is er vooral op gericht erkend te worden door haar vader: logisch denkend, strijdbaar, goed georganiseerd, beheerst en ambitieus. Always-in-control. Prachtige energie om werk, studie, huishouden en persoonlijke ontwikkeling weer vol op te pakken in deze tijd van het jaar. In die energie starten wij volgende week dan ook weer vol dynamiek met al onze programma’s.

De uitdaging voor de Maagd is natuurlijk om werkelijk verbinding te maken met haar gevoelsleven. De animus in haar komt makkelijker tot zijn recht dan haar anima. ***)

Maar gelukkig is er ook een duidelijke vrouwelijke energie in deze periode waarneembaar. Moeder Aarde toont ons vol trots wat er in haar schoot is gegroeid. We oogsten haar fruit, haar bessen, haar bramen, haar noten.

Haar grassen dragen kronen, en wuiven in de wind. Haar kleed verdiept en verrijkt naar de warmste kleuren die ze in haar garderobe heeft. Ze is mooier en uitbundiger dan ooit in deze overgang van haar vruchtbare periode naar de meer introverte periode die zal volgen als ze over een paar weken haar hele oogst heeft afgestaan aan de wereld.

De anima van Moeder Aarde probeert met de animus van de Maagd in een tango te raken: uitdagen, aantrekken. Samen meer dan de som der delen. Wij moeten elkaar niet uitsluiten, wij mogen naar een gepassioneerde relatie.

Voor ons mensen betekent dat dat het leven zoveel rijker wordt als we beide energieën  toe laten en niet van het een naar het ander schieten.

Laat je dus door de aanvang van het nieuwe werk- en leerseizoen niet te veel imponeren. Neem het serieus, maar laat de animus in jou de zaak niet te veel overheersen. Natuurlijk mag er gepland worden. Er mag worden nagedacht en er mag worden geordend. Maar zodra je er stress van krijgt, of angstig wordt (“hoe moet dat allemaal?”), realiseer je dan dat de mannelijke energie in jou jouw wensen niet moet saboteren. Die energie mag juist dansen met het stoute, het vrije, het intuïtieve en het vierende van de anima, jouw vrouwelijke deel. Vier de dag! Ga er gewoon voor. Het leven is te kort om angstig te zijn. Straks is het herfst.

Het blog van deze maand verwijst in zekere zin ook naar de samenwerking tussen het mannelijke en het vrouwelijke in ieder mens en naar het programma de Reis van de Held dat in september start. Het blog verwijst ook naar onze eigen zomer, die niet zo makkelijk was – ook als gevolg van de dynamiek tussen animus en anima. In ons geval nam de anima de overhand en zorgde voor een chaos, die we natuurlijk liever hadden vermeden :-). Het leerde ons dat de anima – net zo min als de animus – de regie over mag nemen. Haar chaos en destructie zijn net zo pijnlijk als de gevangenschap en de strakheid van de animus.

* ) vgl. dag 3 van Jungiaanse Fundering 2
** ) vgl. dag 2 Leergang Zelfbewust Coachen
*** ) vgl. dag 3 van Jungiaanse Fundering 2 – mocht je dat programma niet gevolgd hebben lees in plaats van animus dan “mannelijke – “ en in plaats van anima dan “vrouwelijke energie”. Dat is niet helemaal precies, maar voor dit doel kan het er mee door.

"Dit is de maand van de Maagd met haar mannelijke energie, de serieuze en planmatige werker, van de ambities en het goed georganiseerde bestaan. Maar ook van de diepe warme kleuren van de jurk van de vrouw, die vol overgave danst op het feest van de oogst."

Coach In Beeld – Rebekka van Praag

“Het leven gaat om het ontdekken van je schaduw. Dat is volgens mij een universele wet: kijk maar naar de kunst, verhalen (Reis van de Held van Joseph Cambell), literatuur, film, etc. Vroeg of laat dringt de schaduw zich op. Bovendien, een verhaal zonder schaduw, daar is niks aan. ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’ zong Leonard Cohen . Als je een stuk van die schaduw uitwerkt en weet te transformeren, kan dat helend werken.” Lees het verhaal van Rebekka van Praag.

Home_page
Themadag – Coachend Acquireren
* NIEUW *

De een gaat het wat makkelijker af dan de ander: het vinden van cliënten voor zijn of haar coachpraktijk.

Wij zijn er stellig van overtuigd dat er voor professionele, authentieke coaches  die werkelijk een eigen praktijk willen opbouwen voldoende cliënten zijn.

Maar hoe vind je die? En wat maakt dat op dit moment ze jou (nog) niet vinden of dat jij hen niet vindt? Daarover gaat deze themadag.

lees hier de hele programma omschrijving >>>

vakmanschap jaar 1 & 2
Masterclasses
* NIEUW *

Vanaf volgende week gaat er een nieuwe lichting jaar 1 en jaar 2 van de Route naar Vakmanschap van start. Een belangrijk onderdeel van hun programma is het volgen van Masterclasses. Met onderwerpen als Identiteit – wie ben ik?,  Biografie & Levensfasen, Talent & Competenties – wat kan ik?, Coachen van Vraag naar Thema, Projectie, overdracht en tegenoverdracht …

Deze Masterclasses zijn ook toegankelijk voor alle studenten die de Leerweg Zelfbewust Coachen bij ons afgerond hebben of elders ten minste een vooropleiding op EQA-practitioner hebben gevolgd, danwel een individuele accreditatie op EIA-practitioner niveau hebben behaald.

Bij de kalender van dit jaar is per programma te zien welke masterclass wanneer wordt gegeven. Aanmelden kan via Caroline.

Blog – De reis van Henk & Hella

Dit verhaal gaat over Henk & Hella,
en over jou en over mij.
Even voor de goede orde. Henk en Hella kennen elkaar helemaal niet.
Het enige dat hen bindt, is dat wij hen kennen. En jij ook. 

Voor beiden geldt dat zij hun leven goed tot redelijk voor elkaar hebben. Ze hebben totnutoe gedaan wat ze van zichzelf verwachtten, of ze zijn er in elk geval druk mee bezig. Ze hebben doelen, maken die SMART, en staan aan het roer van hun eigen bestaan. Dat denken ze in elk geval. Ze weten beiden niet of dat wat ze bereikt hebben werkelijk past bij wie ze eigenlijk zijn, of dat ze de dromen en verwachtingen van een ander aan het waarmaken zijn.
Dat geeft ook niet. Want ze weten het oprecht niet. Wat niet weet wat niet deert. Ze hebben er geen last van. Ze hebben er geen bewustzijn op. En dat waar je geen bewustzijn op hebt, dat bestaat ook niet. Niet in hun belevingswereld. En hoe we het leven beleven, daarvan denken we nu eenmaal dat dat de werkelijkheid is.

So far so good. Lees hier het hele blog …

kalender
03 | 09 | 2018
Basisdag Professioneel Coachen

VOL. We werken met een wachtlijst.

14 | 09 | 2018
start LPPV 2018
masterclass de Volwassen Coach

Deze masterclass is onderdeel van het LPPV programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Caroline.

28 | 09 | 2018
SCLL – masterclass Identiteit: wie ben ik?

Deze masterclass is onderdeel van het SCLL programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Caroline.

02 | 11 | 2018
LPPV – masterclass van Vraag naar Thema

Deze masterclass is onderdeel van het LPPV programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Caroline.

06 | 09 | 2018
start SCLL 2018 masterclass Transformatie

Deze masterclass is onderdeel van het SCLL programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Caroline.

18 | 09 | 2018
Basisdag Professioneel Coachen

Aanmelden kan via deze link.

02 | 10 | 2018
start LPC 2018-5

Aanmelden kan via deze link. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

06 | 11 | 2018
start LPC 2018-6

Aanmelden kan via deze link. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

07 | 09 | 2018
start Jungiaans Coachen driedaagse Reis van de Held

Deze driedaagse is onderdeel van het Jungiaans Coachen programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Caroline.

19 | 09 | 2018
Themadag Inrichten van een Coachtraject

Deze masterclass is onderdeel van het SCLL programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Caroline.

05 | 10 | 2018
LPPV – masterclass Projectie, Overdracht & Tegenoverdracht

Deze masterclass is onderdeel van het LPPV programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Caroline.

11 | 09 | 2018
start LPC 2018-4

VOL. We werken met een wachtlijst.

20 | 09 | 2018
start LZC 2018-3

Aanmelden kan via deze link of mail bij interesse met Caroline.

08 | 10 | 2018
Basisdag Professioneel Coachen

Aanmelden kan via deze link.

15 | 11 | 2018
start Rouw & Verliesbegeleiding

Voor vragen of aanmelden mail met Caroline.

16 | 11 | 2018
start Jungiaanse Fundering I

Aanmelden kan via deze link of mail bij interesse met Caroline.

aanmelden voor nieuwsbrief

De nieuwsbrief van 31-08-2018 verwijst naar deze pagina, hier vind je het origineel van die nieuwsbrief. Heb je van ons geen mail gekregen maar zou je het wel leuk vinden om onze toekomstige nieuwsbrieven te ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter, en dan zorgen we dat je up-to-date blijft.