mei - de maand van de toewijding en het behoud

De maand mei is de maand van Moeder Aarde, de vruchtbaarheid, de bloesem en de voorjaarsfeesten. De maand dankt haar naam aan het Griekse maia, dat in eerste instantie “moeder” betekende en later ook werd gebruikt voor het begrip “vroedvrouw”.

De natuur is er op gericht om het jonge leven te beschermen en te faciliteren. Moederdieren dulden geen potentiële bedreiging in de nabijheid van hun nest of hun kroost. Fruitbomen tooien zich met bloesems die erom vragen bevrucht te worden. Alles is bezig om de eigen soort voor de toekomst te behouden. 

Dat behoudende kenmerkt ook het sterrenbeeld van deze maand: de stier. Voor de stier zijn het eigen huis en de eigen familie heel belangrijk. Hij heeft een goede band met de aarde en staat ook letterlijk met beide benen op de grond.

Zijn handelen is kalm, weloverwogen en grondig. Hij hecht aan routine en heeft moeite met verandering. Hij is niet snel kwaad te krijgen, maar hij kan gevaarlijk worden als zijn eigen veiligheid en zijn eigen comfort in het geding komen.

Het archetype van deze maand is de Everyman van Carol Pearson, ook wel the-man-next-door of de Burger, de hoeksteen van de samenleving. Betrouwbaar, toegewijd, volgzaam, verantwoordelijk.

Wonderlijk dat de tegenhanger van deze Everyman, namelijk de Outlaw of de Rebel, uitgerekend in deze maand namens ons land op het podium staat van het Eurovisiesongfestival. Ze lijken elkaars uitersten, maar ze bestaan dankzij en naast elkaar, zoals de zon en de maan, het mannelijke en het vrouwelijke. 

Hoe zien de Burger en de Rebel er in jou uit? Welke roept bij jou het meeste irritatie, of juist bewondering op? Grote kans dat-ie in jouw schaduw leeft en erom vraagt om door jou gezien en erkend te worden.

We wensen je een groeizame maand toe!

P.S. voor LZC-ers en verder: de primaire levens-energie in deze maand is aarde.

P.S. 2 voor de Jungianen: Super trots zijn wij op ons eigen new-borns, de New Jung Journey en de Opleiding Jungiaans Coachen.

"Dit is de maand van de oermoeder, de burger, de grondige perfectionist, de bewaker van veiligheid, routine en planning. (Maar ook van de revolutionair, de grensverlegger, de breker, de luis-in-de-pels.)"

Coach In Beeld – Henk van der Esch

Voor mij is het belangrijk dat de directeuren en rectoren binnen onze stichting zelfreflecterend zijn. Dat ze kunnen verbinden en in de gaten hebben welk effect zij en hun besluiten hebben op een ander. Zoals een leraar achterin de klas een meisje ziet die het niet snapt. En die zich dan afvraagt: blijkbaar heb ik hier een meisje niet bereikt, wat heeft dat met mij te maken?” Lees het verhaal van bestuursvoorzitter Henk van der Esch die als één van de weinige de erkenning van Meesterschap ontving.

Rouw verwerking
Leergang Rouw- en Verliesbegeleiding
* NIEUW *

“Ik kan het verlies en de rouw van een ander nu gemakkelijker aanzien en verdragen. Voor die tijd wist ik me er niet zo goed raad mee en had ik de neiging om weg te kijken. Het zelf doormaken van zo’n proces heeft me geholpen om enerzijds die stevige ander te kunnen zijn voor een klant en anderzijds veel beter in te voelen wat er speelt voor die klant.”

Betty van Zoelen, deelnemer Rouw- en Verliesbegeleiding 2016. > > >

integratie
opleiding Jungiaans Coach
* NIEUW *

Wil jij jouw cliënten …

  • op een dieper niveau inzicht geven in de aansturing van hun gedrag en hun verlangens
  • gidsen in een transformerend individuatieproces
  • leren zien wie ze ten diepste zijn en wie ze zouden kunnen worden
  • helpen om zich te ontdoen van ineffectieve patronen van handelen, denken en voelen
  • uitdagen om een leven te leiden dat past bij hun kern en bij hun talenten?
  • een held laten worden in hun eigen verhaal?

… nadat je deze belangrijke reis ook zelf hebt gemaakt? > > >

Blog – Waylon & de Rebel in jou en mij

Everybody’s got a little outlaw in ‘em.
Yeah, that rebel fights inside of you,
he’s been there all along.

De geest van Carl Jung en die van Joseph Campbell hebben vermoedelijk tevreden toegekeken hoe Waylon gisteren de halve finale van het Eurovisiesongfestival overleefde.

Er leeft een Rebel in elk van ons. En met die Rebel nog een fiks aantal andere archetypen. Samen vormen zij het DNA van de menselijke ziel.

Die gedachte raakt steeds meer geaccepteerd. Steeds meer mensen zijn bereid zich voor te stellen dat niet alleen het menselijke lichaam is samengesteld uit cellen van eenzelfde structuur, het DNA, maar dat ook de menselijke ziel een onderliggende structuur kent, die bij iedereen hetzelfde is. Lees hier het hele blog …

kalender
17 | 05 | 2018
Basisdag Professioneel Coachen

Bij interesse kun je mailen naar Els.

07 | 06 | 2018
Leergang Rouw- en Verliesbegeleiding

Bij interesse of om je aan te melden, mail met Caroline.

18 | 05 | 2018
Leergang Professioneel Opleider

Nog één plek beschikbaar. Aanmelden? Klik hier.

29 | 06 | 2018
certificaatuitreiking

Van 17.30 tot …. Laat je even aan Els weten of je komt?

23 | 05 | 2018
Technische verdieping ‘Werken met Ik & de Ander in de focusfase’

Bij interesse of om je aan te melden, mail met Caroline.

30 | 05 | 2018
Technische verdieping ‘Trechteren ipv verbreden: naar de kern’

Bij interesse of om je aan te melden, mail met Caroline.

aanmelden voor nieuwsbrief

De nieuwsbrief van 11-05-2018 verwijst naar deze pagina, hier vind je het origineel van die nieuwsbrief. Heb je van ons geen mail gekregen maar zou je het wel leuk vinden om onze toekomstige nieuwsbrieven te ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter, en dan zorgen we dat je up-to-date blijft.