maart – van winter naar lente

De winter bevindt zich in zijn laatste weken. Onderhuids – of liever onderaards – woelt en woedt de levenskracht van de lente. Niet iedereen is blij met de winter. De laatste dagen brak ze – eigenlijk voor haar tijd – al even door de winterse grauwheid heen. Even maar.
Het gebrek aan licht en aan leven wordt sommigen zelfs te veel. Toch is het een onmisbaar en betekenisvol seizoen. Het laat zo prachtig zien dat het niet altijd zonovergoten kan zijn, niet altijd feest. Het leert ons dat er schaarste moet zijn en sterfte en stilte.

De winter heeft het niet zo makkelijk in onze cultuur, waarin we hebben geleerd om te denken dat alleen onze lente, onze zomer en onze herfst relevant zijn. Relevant om naar te streven, relevant om te laten zien. We laten onze jeugd zien, onze bloei, onze overvloed, maar niet het verdriet, de sterfte, de verliezen, de stilte. 

Coaches beloven hun cliënten geluk en succes, maar laten na om te zeggen dat kiezen en verliezen niet voor niets op elkaar rijmen.
Toch zou je kunnen zeggen dat juist in dat afgestorvene, dat bijna-dode, de kiem schuilt van al het leven dat opnieuw een kans wil krijgen. Er schuilt een schoonheid in de winter, die niet iedereen wil zien.

(Zit je op Instagram en wil je weten hoeveel poezie er in een bevroren wereld schuilt? Volg dan @christophe.jacrot. Wij vinden het adembenemend.)

Voor de Coaching Academy en de New Jung Academy heeft de winter altijd iets onzekers. De accountant laat zien hoe de balans van het afgelopen jaar er in euro’s uitziet.  Dat is soms pijnlijk.  Wij maken zelf ook nog eens de balans op qua energie: wat leverde er energie? wat kost ons energie? wat is er in de wereld en in de tijdgeest aan het verschuiven? 

In januari start alles weer bij nul, bij niets. Durven, kunnen en willen we er weer vier seizoenen tegenaan? Kiezen is verliezen. Wat leveren we in door ons steeds opnieuw te verbinden aan het werk dat wij zelf in de wereld hebben gezet? Wat doen we daardoor niet, terwijl we er ook naar verlangen?

Eerlijk is eerlijk, tijdens die gesprekken is er ook twijfel, en stilte. Zal alles wat we gezaaid hebben opnieuw opkomen als het voorjaar wordt?

Tot aan het begin van de lente heerst het sterrenbeeld van Vissen. Geen ander wezen voelt zich zo thuis onder de waterspiegel. Ze hebben makkelijker dan anderen toegang tot het onbewuste, maar happen daarentegen in de concrete wereld van het aardse ook het eerste naar adem. Vissen zijn gevoelig en pikken makkelijk signalen op uit hun leefwereld. Ze hebben er soms een levenstaak aan om te leren onderscheiden waar zij zelf ophouden en waar de “buitenwereld” begint. Ieder van ons zou de water-energie van de Vissen moeten benutten om af te stemmen op de eigen diepste roerselen en die van de buitenwereld, voordat de vuurkracht van de lente de reflectieve, verstilde energie van de winter gaat overklassen.

In deze nieuwsbrief het verhaal van Eva-Luna en Sol over de winter in hun relatie en een prachtig portret van Henny van Nieuwenhuizen, een afgestudeerde Vakmanschapper die geen levensseizoen uit de weg gaat.

Lees ook over de start van de Leergang Rouw & Verlies (over winter gesproken) en natuurlijk ook over de leergangen binnen de New Jung Academy, die je de wondere wereld van seizoenen, verhalen, energieen en symbolen helpen binnengaan.

Ten slotte is er ook de leergang Eigen Praktijk: van harte aanbevolen voor coaches die voelen dat in hen een zaadje groeit dat het zonlicht wil zien!

PS: als je het project van Loek & Margreet wilt volgen – hun droom in Oosterwold, die voorlopig bestaat uit de strijd tegen klei en modder, volg dan Margreet op Instagram (@margreetrierink).

"Coaches beloven hun cliënten geluk en succes maar laten na om te zeggen dat kiezen en verliezen niet voor niets op elkaar rijmen."

Coach In Beeld – Henny van Nieuwenhuijsen

“Als je mijn beste vrienden (of zelfs mijn minder goede vrienden) had gevraagd of een plek bij Religie en Theologie iets voor mij was geweest, had iedereen gezegd: “Nee, daar wordt hij doodongelukkig”. Begrijpelijk want ik ben niet religieus opgevoed. Ik houd van BUDO sporten, motorrijden en ik heb een liefde voor mooie schoenen. Zo op het eerste gezicht niet het type dat je verwacht aan het hoofd van de faculteit Religie en Theologie. Maar het mooie is, ik floreer hier.” Lees het verhaal van Henny van Nieuwenhuijsen.

16.rouw-verwerking-500x360
Leergang rouw- en verlies
begeleiding

Bijna elk van ons besluit vroeg of laat om zijn of haar zorgvuldig opgebouwde veiligheid prijs te geven in ruil voor wat we als liefde ervaren. We laten de Ander dichtbij komen, heel dichtbij. Of het nu minnaars zijn, of ouders, of kinderen of goede vrienden. We laten ze binnen in onze veilige wereld omdat we van ze houden. Omdat onze angst voor verlies en afwijzing uiteindelijk kleiner is dan ons verlangen naar liefde en vriendschap. Maar verlies en liefde horen bij elkaar als tweelingen. “Rouw is de prijs die we betalen voor de binding.”

We zijn gewend geraakt om verliezen en de pijn die erbij hoort zoveel mogelijk te voorkomen of te omzeilen danwel er zo snel mogelijk overheen te stappen. Zowel als het onszelf betreft, maar ook als we geconfronteerd worden met het verlies van een ander. Leven met zielenpijn – we noemen dat “rouw” – is een kunst die we steeds minder leren beheersen.
lees hier verder …

18.jungiaans-analytisch-therapeut2-500x340px
Opzetten van een eigen coachpraktijk

Wat drijft jou om te doen wat je doet Hoe doe jij dat? Wat is jouw domein?

Waarschijnlijk heb je de antwoorden op deze vragen niet 1-2-3 paraat. Maar dat maakt niet uit. Die antwoorden leven in jou en ze vertellen een verhaal dat verteld wil worden  de wereld. Jouw verhaal van jouw praktijk.

Tijdens de driedaagse Opzetten van een eigen Coachpraktijk komen alle aspecten van het opzetten van zo’n praktijk aan de orde. Trouw aan de mensvisie – gaan we daarbij uit van jouw uniciteit als coachende professional. Je leert antwoorden te vinden op alle vragen die met zo’n proces samenhangen.
lees hier verder …

Blog – De scherven van de Anima (deel I)

Niets in hun leven was zeker geweest en er was hen ook niet zo veel bespaard gebleven. Ze hadden zonder geld gezeten. Ze waren soms wanhopig geweest vanwege problemen die onoplosbaar leken. Ze hadden een hoge prijs betaald voor hun liefde. Maar het was in alle opzichten een romantisch verhaal. Het was het verhaal van Eva-Luna en Sol tegen de rest van de wereld. In het diepst van hun ellende hadden ze elkaar stevig vastgehouden. Avond aan avond sliepen ze tegen elkaar aan gekropen in en ze werden in dezelfde houding wakker.
Hij, haar Sol, was meer dan ze verwacht had van het leven.
En zij, zij was volgens hem de vrouw die hij een leven lang had gezocht.
Ze waren zeker van elkaar.
Ze vormden in elkaars leven zo’n beetje het enige dat zeker was.
Dachten ze.
lees hier de volledige blog …

kalender
05 | 03 | 2019
start Jungiaanse Fundering II

Aanmelden kan via deze link. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

15 | 03 | 2019
Certifcaatuitreiking

Je bent van harte welkom op de certificaatuitreiking. Laat je wel even weten aan Yasmin met hoeveel je komt?

10 | 04 | 2019
start Rouw & Verliesbegeleiding

Voor vragen of aanmelden mail met Yasmin.

09 | 05 | 2019
SCLL – Bijdragen & realisatie

Deze masterclass is onderdeel van het SCLL programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

06 | 03 | 2019
start LPC 2019-1a

Aanmelden kan via deze link. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

21 | 03 | 2019
SCLL – Talent & competenties

Deze masterclass is onderdeel van het SCLL programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

16 | 04 | 2019
start LPC 2019-3

Aanmelden of interesse? Mail met Yasmin.

10 | 05 | 2019
Jungiaans Coachen – Vader, moeder & kind

Deze tweedaagse is onderdeel van het Jungiaans Coachen programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

12 | 03 | 2019
start LPC 2019-2

Aanmelden kan via deze link. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

22 | 03 | 2019
Teamontwikkeling II

Bij vragen of aanmelding mail dan naar Yasmin.

18 | 04 | 2019start LZC 2019-2

Aanmelden kan via deze link of mail bij interesse met Yasmin.

17 | 05 | 2019
start Jungiaanse Fundering I

Aanmelden kan via deze link of mail bij interesse met Yasmin.

28 | 06 | 2019
Rekenschap & Certificaatuitreiking

Je bent van harte welkom op de certificaatuitreiking. Laat je wel even weten aan Yasmin met hoeveel je komt?

15 | 03 | 2019
LPPV – masterclass Meesterlijk Coachen

Deze masterclass is onderdeel van het LPPV programma maar is ook los te volgen. Bij vragen of interesse mail met Yasmin.

26 | 03 | 2018
Basisdag Professioneel Coachen

Aanmelden kan via deze link.

24 | 04 | 2018
Opzetten van een eigen coachpraktijk

Aanmelden of interesse? Mail met Yasmin.

21 | 05 | 2019
Basisdag Professioneel Coachen

Aanmelden kan via deze link of mail bij interesse met Yasmin.

aanmelden voor nieuwsbrief

De nieuwsbrief van 01-03-2019 verwijst naar deze pagina, hier vind je het origineel van die nieuwsbrief. Heb je van ons geen mail gekregen maar zou je het wel leuk vinden om onze toekomstige nieuwsbrieven te ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter, en dan zorgen we dat je up-to-date blijft.