leergang rouw- en verliesbegeleiding
korte introductie
Niemand ontkomt in zijn leven aan verlies. Verlies van materie, familie, spullen, geld, vriendschap, relatie, huwelijk, gezondheid, werk, inkomen en uiteindelijk het verlies van het eigen leven of dat van iemand die heel belangrijk voor je is.
We zijn gewend geraakt om verliezen en de pijn die erbij hoort zoveel mogelijk te vermijden of te omzeilen danwel er zo snel mogelijk overheen te stappen. Zowel als het onszelf betreft, maar ook als we geconfronteerd worden met het verlies van een ander.
Leven met zielenpijn – we noemen dat “rouw” – is een kunst die we steeds minder leren beheersen. Het leidt tot afschrikwekkende zinnetjes als “je moet het een plek geven”, “kom op, kijk toch eens wat je allemaal nog wel hebt”, etcetera. Maar in onze cultuur waarin de begrippen “meer”, “beter”, “verder” nog heel vaak leidend zijn voor de levensdromen en ons gewenste zelfbeeld, kan de klap van een verlies hard aankomen. Het kan de rouwende vervreemden van anderen, die het leven nog altijd als maakbaar zien, terwijl zij intussen heel anders ervaren.
Dit “probleem” neemt alleen maar verder toe nu het gebruikelijk is geworden dat ouders hun kinderen zoveel mogelijk behoeden voor teleurstellingen, tegenslagen en confrontaties in hun jeugd. Er is een hele generatie van jonge mensen die denken dat het leven altijd leuk en voorspoedig zou moeten zijn. Hen is vooral “voorspoed en succes” beloofd.
“Let come what comes, let go what goes.
See what remains.”
–Ramana Maharshi, 1879-1950. Spiritueel leraar.
See what remains.”
–Ramana Maharshi, 1879-1950. Spiritueel leraar.
Maar verliezen zijn net als andere tegenslagen noodzakelijk om te kunnen ontwikkelen naar “volwassenheid”. Ze horen bij het leven en zijn er niet tegengesteld aan. Ze horen bij elkaar als het mannelijke en het vrouwelijke, de dag en de nacht, het licht en de schaduw. Ze bestaan dankzij elkaar.
Of een geleden verlies groot of klein is, valt voor een ander niet te beoordelen. Dit hangt af van de wijze waarop het verlies wordt beleefd door degene die het is kwijt geraakt. Ook de wijze waarop het verlies uiteindelijk wordt “verwerkt” is heel persoonlijk en bovendien ook nog eens afhankelijk van de cultuur en de nabijheid of juist de afwezigheid van anderen.
En over dat laatste gaat deze leergang. Naar “rouw” is de laatste jaren veel belangrijk onderzoek gedaan. We weten inmiddels dat de aanwezigheid van anderen, de “nabijheid”, van groot belang kan zijn voor de manier waarop het verlies uiteindelijk in het leven wordt geïntegreerd. Soms is de nabijheid van vrienden of geliefden daarvoor niet toereikend. Deze leergang leidt professionele begeleiders op in het respectvol, wijs en warm begeleiden van verliesprocessen.
inhoudelijke informatie
- We betrekken de transformatiecurve (zie masterclass transformatie) op rouwprocessen.
- We onderzoeken verschillende verliezen en het proces dat bij het lijden van verliezen hoort. Wat is hun aard, hoe kunnen ze verlopen? Wat kan zich voor doen? Welke gevoelens en gedachten? Welk gedrag? Wat is de rol van de omgeving in deze processen?
- We bespreken de verschillende visies die er bestaan op rouw. Vanuit welke visie werken wij? Wat betekent dat in de praktijk?
- We onderzoeken welke gespreksvaardigheden en professionele attitude relevant zijn als je mensen begeleidt in een rouwproces
- Ook staan we stil bij gebruikelijke modellen in de rouwbegeleiding en we kijken op welke visie ze zijn gebaseerd.
- We leren zien waar rouwbegeleiding uiteindelijk op gericht mag zijn.
- Je krijgt inzicht in jouw eigen verliezen en de betekenis ervan.
- Je wordt je bewust van jouw eigen (onbewuste) houding ten opzichte van rouwenden.
- Je leert je verhouden tot rouw.
- Je raakt vertrouwd met aspecten die bij een rouwproces kunnen horen.
- Je leert wat het van jou vraagt om daarbij professioneel te begeleiden.
- Je leert een intake-gesprek vorm te geven.
- Je hoe een begeleidingsproces eruit kan zien en wat dat van jou vraagt aan vaardigheden, attitudes authenticiteit.
- Je leert belangrijke momenten in de rouwbegeleiding een plek te geven.
Je rondt de leergang af met een door jou geschreven rouwbiografie, een op rouwbegeleiding toegespitst persoonlijk “handboek” en het inleveren van 4 gespreksverslagen. Dit wordt allemaal getoetst en bij een voldoende niveau ontvang je voor de leergang een certificaat.
De training beoogt om deelnemers te leren bewustzijn te ontwikkelen op hun eigen verliezenen, de betekenis ervan en de wijze waarop ze ermee om zijn gegaan.
Van hieruit leren ze om anderen professioneel in verliesprocessen te begeleiden, met als uiteindelijke doel – indien mogelijk – dat de client het verlies kan integreren in het eigen levensverhaal en de eigen identiteit en hij/zij de eigen levensenergie en levensmoed hervindt.
Bij deze training horen 2 studieboeken. Deelnemers worden aangeraden om van beide boeken in elk geval het eerste hoofdstuk te lezen voorafgaand aan de eerste bijeenkomst.
- Lamoen-Dommisse, Inger van: Prentenboek van de Geest. Leeuwarden, 2011.
- Firth, Gregg M.: Tekeningen, beeldtaal van het onbewuste. Rotterdam, 1991.
- coaches
- rouwbegeleiders
- counsellors
- mediators
- loopbaanbegeleiders
- en professionals die hun werk geconfronteerd worden met rouw, zoals bijvoorbeeld schoolleiders en HR-managers.
Om deel te nemen aan deze Leergang is het verplicht dat je bij ons de Basisopleiding Professioneel Coachen hebt afgerond, of dat je kunt aantonen dat je over gespreksvaardigheden beschikt die ten minste op Nobco/EMCC foundation-niveau zijn.
onze werkwijze
testimonials
De investering voor dit programma bedraagt € 2145,- (exclusief btw). Dit is inclusief koffie, thee, catering, eindtoetsing en leermaterialen.
Toegankelijk voor deelnemers, bij wie de gespreksvaardigheden tenminste op Nobco/EMCC foundation niveau zijn. Zoals na de Basisopleiding Professioneel Coachen.
De training wordt afgesloten met een certificaat als bij eindtoetsing blijkt dat de het ingeleverde werk aan de eindcriteria voldoet.
De leergang bestaat uit vier opleidingsdagen van 7 contacturen. Je voert in elk geval 4 coachgesprekken en schrijft daarvan verslagen, totaal 14 uur. Daarnaast lees je literatuur en schrijf je aan je einddocumenten, vermoedelijk zo’n 24 uur. Totale studiebelasting bedraagt 68 uren, verdeeld over 4-5 maanden.
Docenten zijn Margreet Rierink en Arine van Rijn. Je kunt hun profielen bekijken en lezen op de team pagina.
Je kunt je voor dit programma aanmelden via het aanmeldformulier op de website. Als jouw aanmelding door ons is geaccepteerd via een persoonlijke mail, ben je zeker van een plek. Houd voor de zekerheid je ongewenste mailbox in de gaten, daar kan de bevestigingsmail nog weleens in belanden.