De Coaching Academy International is in 1998 opgericht door Loek Oudeman. Hij had destijds al enkele jaren een boeiende praktijk als coach van mensen, teams en organisaties. Het coachen stond nog in de kinderschoenen en Loek verlangde ernaar om de bezigheid die “coachen” werd genoemd door te ontwikkelen tot een serieus en duidelijk onderscheiden ambacht en tegelijkertijd mensen te scholen tot professionele coach in de hoop daarmee een kweekvijver te vormen voor wat in de toekomst zijn collega’s zouden kunnen worden.

aan en van elkaar leren

Hij noemde zijn “school” een academie, geïnspireerd door de klassieke academia waarin mensen van en aan elkaar leerden en zo niet alleen hun eigen ontwikkeling verder brachten maar ook die van de ander en van het vak dat zij beoefenden.

persoonlijk & professioneel gaan hand in hand

Het woord academie verwijst ook naar de kunstacademies waarbinnen de persoonlijke ontwikkeling van de studenten voorwaardelijk is om de professionele ontwikkeling te laten slagen.

gilde-leren

Als opleidingsprincipe koos hij voor het gilde-leren. Binnen het gilde-systeem verwerft een student zijn kunde door meteen meegenomen te worden in de praktijk en daarbij begeleid en uitgedaagd te worden door collega’s die in het gilde reeds een fase verder zijn.

ervarings- en praktijkgericht

De kostbare opbrengst van deze wijze van leren is dat het ontwikkelingsproces ervarings- en praktijkgericht plaats vindt. De leerling zet zijn eerste stappen in het ambacht onder de hoede van een gezel. De gezel ontwikkelt zijn bezigheden tot een ambacht terwijl hij wordt bijgestaan door een vakman. De vakman kent alle kneepjes van het vak en leert tijdens zijn scholing zijn ambacht tot kunst te verheffen. Zodra hij dit heeft weten te realiseren verwerft hij een plaats als meester binnen het gilde.