Waarom Archetypal Branding?

Eerlijk-is-eerlijk. Eigenlijk hebben wij weinig op met branding en met marketing. Het zijn disciplines die maar al te vaak ten dienste staan aan de commerciële doelstellingen van een persoon of een organisatie die iets verkocht of anderszins “weggezet” wil zien in de markt. Om dat te bereiken worden de zaken vaak mooier, eenzijdiger of anders voorgesteld dan ze zijn. Het beeld dat voor de buitenwereld  strategisch wordt gecreëerd is daarmee een masker dat de ware aard, die er achter schuil gaat, zorgvuldig aan het zicht onttrekt.

De leidende vraag is namelijk niet “wie zijn wij echt?” maar veel meer “wat willen wij mensen doen geloven dat we zijn?”. Om het Jungiaans te zeggen: de afstand tussen Persona en Zelf is daarmee ongezond groot. Het Persona wordt onwaarachtig.

Natuurlijk willen we met bovenstaande de professionele branders en marketeers niet tekort doen en de werkelijkheid van hun vak is veel genuanceerder dan dit, maar in beginsel lijkt de afstand tussen de principes van het coachen en/of de Jungiaanse mens- en organisatieontwikkeling enerzijds en die van de marketingprofessie anderzijds groot, heel groot.

Waar gaat het om?

Bovengenoemde discrepantie is terug te voeren op twee principes. Werk je – als je je bezighoudt met een “merk” (wat in feite gewoon de persona of het ego van de achterliggende organisatie is) van buiten-naar-binnen, of andersom?

Bij de van-buiten-naar-binnen benadering orienteert men zich eerst op wat er buiten is (markt, behoeftes, vraag etcetera) en wordt een beeld gecreëerd dat daar zo goed mogelijk bij aansluit.  Bij de omgekeerde benadering wordt er gekeken wat er binnen is (identiteit, passie, drijfveren) en wordt er een beeld gekozen (dat is iets anders dan creëren) dat hetgeen dat binnen is zo begrijpelijk mogelijk zichtbaar maakt in de buitenwereld.

Van dat laatste wordt ons coachende hart natuurlijk meteen warm!

Archetypal Branding

Archetypal Branding is gebaseerd op die van binnen-naar-buiten-benadering. De identiteit van het unieke individue of van de unieke organisatie wordt als het ware in kaart gebracht met behulp van archetypes.
Het bijzondere van dat proces is dat archetypes verwijzen naar “oer-beelden” of  “blauwdrukken” (combinaties van karaktereigenschappen, drijfveren, menselijke verlangens en gedragingen, patronen van gevoelens) die voor iedereen herkenbaar zijn.

Je kunt dat vergelijken met een beeld als de prins-op-het-witte-paard, of met Don Quichote. Als iemand wordt getypeerd als een Don Quichote, is voor iedereen duidelijk dat bedoeld wordt dat diegene wordt gekenmerkt als een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Bekende archetypen zijn bijvoorbeeld de goede moeder, de held, de vernietigende moeder, de eeuwige jongeling (Narcissus) etc.

Jung veronderstelt dat dergelijke beelden (die een complex aan drijfveren, emoties en gedragingen vertegenwoordigen) in onze psyche al bij de geboorte in de basis aanwezig zijn, net zoals in elk lichaam een hart aanwezig is en longen. Archetypen “leven” aldus in elk van ons en dat maakt dat we ze in alle culturen en in alle tijden gerepresenteerd zien worden.

Daarmee kunnen archetypen ons heel behulpzaam zijn als we een identiteit willen communiceren. En dat is precies wat Archetypal Branding doet.

Workshop

Tijdens een workshop van een dagdeel (van 18.30 tot 22.00 uur) maak je kennis met Archetypal Branding en werk je aan de hand daarvan 1 casus uit. Het mooiste en het meest persoonlijke is het natuurlijk als je eerst jouzelf of jouw eigen bedrijf of praktijk daarbij onderzoekt. In stappen krijg je een eerste beeld van de archetypes die samen het verhaal van jouw identiteit beschrijven. Aan de hand daarvan kun je kijken of en hoe deze archetypes je kunnen helpen om jouw authentieke verhaal in de wereld te zetten.

Data

De workshop vindt plaats in een dagdeel gedurende de avond (van 18.30 uur tot 21.30 uur) De data zijn te vinden op de kalender.

Locatie

Alle bijeenkomsten vinden plaats in onze ruimte op de Wijde Steeg 1a, 1411 PP Naarden-Vesting. De

Voor wie?

Voor een ieder geinteresseerd is in authentieke communicatie, branding en marketing en daarbij van binnen-naar-buiten wil werken. Ook heel geschikt voor degenen die bezig ijn om zichelf of hun organisatie in de wereld neer te zetten.

Door wie?

Door Loek Oudeman & Laurens Wolters.

Kosten

265,- exclusief btw. Kosten zijn zakelijk aftrekbaar als opleidingskosten of als investering.

Aanmelden

Aanmelden kan door een mail te sturen aan caroline.van.der.weijden@coachingacademy.com of te bellen met 035 6952772.